Schoonmaken van de hottub

Schoonmaken van de hottub

Het schoonmaken van uw hottub is erg belangrijk, om te zorgen dat er geen nare geurtjes in komen en dat het water vuil wordt. Er zijn een aantal zaken waar u rekening mee moet houden als u een hottub heeft. In deze blog zullen wij uitleggen wat de belangrijkste dingen zijn om te onthouden als u de hottub gaat schoonmaken.

Het basisonderhoud

De belangrijkste onderhoudstaken bij het onderhouden en schoonmaken van een hottub zijn taken die regelmatig gedaan moeten worden, om te zorgen dat de hottub goed schoon blijft. Hierbij moet u denken aan bijvoorbeeld het reinigen van de filters van de hottub. Zorg ervoor dat wanneer de filters teruggeplaatst worden in de hottub, dat ze geheel gereinigd zijn. Dit kun je eenvoudig doen in vier stappen:

  1. Zorg ervoor dat je de filters uit de jacuzzi haalt en verwijder aanwezig vuil.
  2. Voeg een filter schoonmaakmiddel toe aan een emmer met warm water.
  3. Leg de filters in de emmer en laat dit ongeveer een uur weken.
  4. Haal het filter eruit en plaatst hem terug in de hottub.

Het reinigen van de filters is van groot belang om te zorgen dat de watercirculatie goed blijft. Mochten de filters verstopt of vuil raken, dan raakt de hottub erg snel vervuild.

Waterbehandeling

Misschien wel het belangrijkste onderhoud aan de hottub, is de waterbehandeling. Dit zorgt er namelijk voor dat het veilig is om in de hottub te gaan. Het belangrijkste is eigenlijk de pH-waarde van het water. Dit geeft de zuurgraad van het water aan. Voor een hottub moeten deze waarden tussen de 7,2 en 7,8 liggen. Gebruik pH-teststrips of een digitale pH-meter om de pH-waarde te meten en pas deze indien nodig aan met behulp van pH-verhogers (zoals natriumcarbonaat) of pH-verlagers.

Naast de reguliere desinfectie is het aanbevolen om regelmatig een schokbehandeling uit te voeren. Een schokbehandeling houdt in dat je een hogere dosis desinfectiemiddel (zoals chloor) aan het water toevoegt om eventuele ophoping van verontreinigingen te verwijderen.

Overig onderhoud

Zorg er ook voor dat de hele hottub regelmatig gedesinfecteerd wordt. Maak niet alleen het water en de filters schoon, maar ook de vloer, kanten en de rand moeten goed onderhouden worden. Ook een oplossing voor het schoonhouden van een hottub is een chloordrijver. Dit zorgt ervoor dat het chloor langzaam en gelijkmatig in het zwembad wordt besteld. Je kunt niet zomaar de chloortabletten in een hottub gooien, omdat dit de bodem kan aantasten.

Ook het reinigen van het oppervlakte van een hottub is erg belangrijk. Dit zorgt er namelijk voor dat vuil, stof en oliën worden verwijderd. Dit kun je bijvoorbeeld doen met een zachte borstel of een speciale hottub reiniger. Deze kan ook ingezet worden om de gehele kuip schoon te maken. Naast het schoonmaken van de hottub zelf, is het schoonmaken en onderhouden van de deksel ook erg belangrijk. Deze moet regelmatig worden gereinigd. Verwijder het grootste deel van de vlekken en het vuil met een mild reinigingsmiddel. Hierna spoel je het grondig door af. Zorg ervoor dat de deksel na gebruik van de hottub altijd goed gesloten is. Zo voorkom je dat er vuil, zoals bladeren in de hottub komen.

Naast dat u een heleboel zelf kunt doen, is het soms ook nodig om periodiek professioneel onderhoud aan de hottub te laten doen. Zo zorgt u ervoor dat er een zeer grondige reiniging uitgevoerd wordt. Tegelijk worden dan ook de technische aspecten van de hottub gecontroleerd en kunnen problemen tijdig worden geconstateerd. Dit zorgt er dan weer voor dat deze opgelost kunnen worden, wat waarschijnlijk voor kostenbesparing zorgt.