Jacuzzi aansluiten

Een jacuzzi aansluiten, hoe doe ik dat?

De jacuzzi aansluiten op stroom is de eerste stap die u moet nemen als u na een lange dag even heerlijk tot rust wilt komen. Om te zorgen dat de jacuzzi optimaal werkt en het water een lekkere temperatuur krijgt, is het van belang om de jacuzzi goed aan te sluiten. In dit artikel leest u meer over de stroomvoorziening en hoe u zorgeloos kunt genieten door het goed aansluiten van de jacuzzi. 

Jacuzzi aansluiten: de stroomvereisten

Een jacuzzi aansluiten op de goede manier is essentieel voor de efficiëntie en veiligheid van het apparaat. Jacuzzi’s vereisen veel stroom, doordat ze vaak meerdere functies hebben, zoals de waterval, airblower en verwarming. Het is daarom een vereiste om een jacuzzi aan te sluiten op een aparte stroomgroep met zekeringen van 16,20, 25 of 32 ampère. De groepen moeten op één aardlekschakelaar aangesloten zijn. Daarnaast moet de kabel direct vanuit de meterkast tot aan de jacuzzi lopen. De kabel mag nooit onder de jacuzzi doorlopen, maar moet aan de zijkant uitkomen. Een waterdichte schakelaar is altijd handig wanneer u een jacuzzi gaat aansluiten. 

Jacuzzi aansluiten op de meterkast

De stroomvoorziening is per jacuzzi verschillend, afhankelijk van het type model. In de gebruiksaanwijzing van elke jacuzzi is een aansluitschema opgenomen. Hierin vindt u de exacte stroomvoorzieningen en draden die gebruikt moeten worden als u de jacuzzi gaat aansluiten. 

In alle gevallen moet een aparte stroomgroep worden aangelegd, waarbij de kabel direct vanuit de meterkast naar de locatie van de spa loopt, met een extra lengte van 5 meter om de kabel aan een van de zijkanten naar binnen te voeren. De kabel mag nooit in het midden onder de spa uitkomen. De groepen moeten ook op één aardlekschakelaar worden aangesloten.

De stroomkabel 5x2,5 moet direct vanuit de meterkast naar de locatie van het spa bubbelbad lopen, met ongeveer 5 meter extra om de kabel aan een van de zijkanten naar binnen te kunnen voeren. Plaats eventueel een waterdichte schakelaar op een afstand van minimaal 1,5 meter van de spa, zodat u de stroom ter plaatse direct kunt uitschakelen.

Hulp bij installatie tijdens aansluiten jacuzzi

Bij het aansluiten van een jacuzzi is het verstandig om een erkend elektricien in te schakelen die de juiste hulp kan bieden. De voorbereidingen met betrekking tot de aanleg van de stroom moeten op een kundige wijze uitgevoerd zijn, zodat de jacuzzi veilig kan worden gebruikt. Een elektricien is gespecialiseerd in het aansluiten van een jacuzzi op aparte stroomgroepen en kan alles vertellen over hoe de kabels aangesloten moeten worden in de meterkast. Mocht u ervoor kiezen om het aansluitschema in de gebruiksaanwijzing op te volgen en de jacuzzi zelf aan te sluiten, is het wel verstandig om de aansluiting te laten controleren. Dit moet u helemaal doen als u de jacuzzi aansluit met een verlengsnoer. 

Veiligheid bij het aansluiten van de jacuzzi

Omdat er tijdens het aansluiten van een volle jacuzzi wordt gewerkt met water, is het belangrijk om extra alert te zijn op de veiligheid. Met onderstaande tips kunt u ervoor zorgen dat u de jacuzzi veilig kunt gebruiken:

  1. Volg het aansluitschema van de jacuzzi in de gebruiksaanwijzing op en zorg ervoor dat de stroomvoorziening voldoet.
  2. Gebruik een aardlekschakelaar om de kans op schokken te verlagen.
  3. Plaats de jacuzzi op gepaste afstand, het liefst meer dan 3,5 meter van elektrische apparaten om het risico op schokken zo laag mogelijk te houden.
  4. Zorg voor goed onderhoud zodat u de aangesloten jacuzzi langere tijd schoonhoudt. Met verschillende onderhoudsproducten kunt u de jacuzzi voor een langere tijd probleemloos blijven gebruiken.